Zokalı Olta Takımı
Balık Avı Teknikleri, Zokalı Olta Takımı
Lüfer Avında Zokalı Olta Takımların Kullanımı
Lüfer; pomatomidae familyasına ait olan bir balık türüdür.
Zokalı Olta Takımı:
Zoka Nedir?
Balık şekli verilerek ucunda bir ya da birkaç iğne bulunan kurşun parçacıklarına zoka adı verilmektedir. Birden çok balık türlerinin avında ve meralarda kullanılmaktadır.
Zoka iki çeşittir: yemli zokalı olta takımı ve yemsiz zokalı olta takımı.
- Yemli Zokalı Olta Takımı: Yemli olan zokalı olta takımının, uç kısımlarındaki iğnelere bütün balıklar takılmaktadır. Zokalardaki cıva nedeniyle neden olduğu parlaklık ve uç kısımdaki yem balıkların daha kolay dikkatini çekerek avlamayı sağlamaktadır.
- Yemsiz Zokalı Olta Takımı: Yünlü ve seğirtme olarak kendi aralarında ikiye ayrılmaktadır.
- Seğirtme Olta Takımı: Uskumru, çinakop, kolyoz gibi küçük balıkları yiyen lüfer, palamut, torik gibi büyük boydaki balıkları avlamak için kullanılmaktadır.
- Yünlü Olta Takımı: Küçük balıkların istavrit, hamsi gibi balıkların şeklini vererek, ucunda bir adet iğne olan ve üstü delikli olan takımlardır.
Zokalı Olta Takımlarının Hazırlanması:
Avlamak istediğiniz balığın iriliğine göre değişim gösteren (0,35-0,55numara) 55 kulaç olta ve balığın iriliğine göre değişecek kalınlıkta (0,30-0,55) beden olmalıdır. Oltayı mantara sardıktan sonra 15-20 cm boyunda kasa yapmalısınız. Yaptığınız kasanın üzerine kurşun sıkıştırılmalıdır. Kasaya, balığın büyüklüğüne göre (2-30 cm) boyda fırdöndü bağlanmalıdır. Fırdöndünün diğer bir ucuna da 1,5m kadar olta ile aynı kalınlıkta beden takılmalıdır. Bedenin ucuna takılmış olan ikinci fırdöndünün diğer halkasına da olta ile aynı kalınlıkta olan 4-5 m ana beden bağlamalısınız. Bu hazırlamış olduğunuz bedenin ucuna zoka bağlayarak zokalı olta takımı hazırlamış olduğunuzu göreceksiniz. Bu takıma birde hırsız ilavesi olmalıdır.
Hırsız Takımı: Çift katlı 60 numaralı misina zokanın ucuna iğnenin dip tarafına bağlanarak ucuna 3-4 numara iğne takılarak oluşturulmaktadır.
Zokalı Olta Takımı İle Lüfer Avı
Zokalı olta takımı, genel olarak akşamları sandaldan av yapmak isteyenler tarafından kullanılmaktadır. Zoka takımı ile en verimli ve etkili lüfer balığı avı genel olarak güneş battıktan sonra teknede yakılmış olan çok kuvvetli bir ışık kaynağı ile lüks lambasının aydınlatmasıyla geceleri yapılmaktadır. Lüfer balığı avı sonbahar aylarında Karadeniz’den Ege Deniz’ine, ilkbahar aylarındaysa Ege Deniz’inden Karadeniz’e göç ettikleri zaman avlanmaktadırlar.
Lüfer Balık avında; pişkova ve ovala zokaları ile yapılmaktadır. Kuvvetli bir balık olduğu için kullanılacak malzemelerde sağlam olmalıdır. Bundan dolayı misinalara sık sık çelik tel monte edilmeli, uçlarına da uzun pala iğneler takılmalıdır. Kış aylarında daha çok iri olan lüfer balığını çok sağlam yapıdaki ovala veya pişkova zokaları avcılara büyük avantajlar sağlamaktadır. Pişkova ve ovala zokaları balığın keskin dişlerinden zokalı olta takımını korumakta, hem de diğer türlere göre daha ağırdır. Pişkova ve ovala zokaları dalgalı, akıntılı sularda kullanıldığı için eklenecek misinalarda kalın olmalıdır. Akıntılı sularda en ağır zokalar seçilerek ve misinalarda bu ağırlıklara göre 0,40 -0,55 mm arası olacak şekilde tercih edilmelidir.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Zokalı Olta Takımı" hakkında ne diyor?